Home / Факти / Тварини / Лісовий жираф окапі

Лісовий жираф окапі

Поспішаємо познайомити читача з ще однією незвичайною  істотою, що живе тільки в Центральній Африці: перед Вами лісовий жираф окапі, який трохи зебра.

Лісовий жираф окапі – цікаві факти

Lisovyj-zhyraf-okapi-300x200 Лісовий жираф окапі

Лісовий жираф окапі – це рідкісна тварина, що відноситься до родини жирафових. У природному середовищі вони живуть лише на території Демократичної Республіки Конго в Центральній Африці, тому побачити окапі наживо – завдання не з простих. Крім того, ці істоти дуже полохливі і скритні, так що постаратися доведеться подвійно.

Окапі мають значні розміри: довжина тіла дорослої особини близько 2 м, маса близько 250 кг, довжина хвоста – до 40 см. А ще є дуже довгий язик: як і споріднені з ними жирафи, окапі харчуються деревним листям і травою; рідше – грибами та фруктами.

Лісовий жираф окапі – одинак, що веде денний спосіб життя; його можна зустріти парою лише в шлюбний період. Дослідники відзначають, що зрідка окапі все-таки утворюють групи, але пояснень такої поведінки поки не знайшлося.

Тривалість вагітності у лісового жирафа – 440-450 днів: в результаті на світ з’являється дитинча вагою 14-30 кг. В середньому окапі живуть 20-30 років.

Головна проблема лісового жирафа – це постійний ризик опинитися в шлунку найнебезпечнішого ворога – леопарда. У окапі добре розвинений слух, це дозволяє тварині вчасно реагувати на небезпеку, що окапі дуже схожі на кінських, крім того, мають схожий з зебрами забарвлення. Саме тому мандрівник Генрі Стенлі не зміг здивувати аборигенів своїми кіньми: пігмеї відповіли, що в їхніх лісах мешкає схожа істота. Саме так було отримано перші відомості про існування окапі в 1890 році.

Світ знає про окапі не так багато: як уже згадувалося, ці тварини мешкають на території країни, справи в якої йдуть дуже погано. Крім того, лісові жирафи ведуть переважно одиночний спосіб життя і намагаються уникати сторонніх очей. Але хто знає, можливо, в майбутньому дослідники зможуть познайомитися з окапі ближче.

Check Also

Бобер – цікаві факти

Бобер є найбільшим гризуном в Європі. А в світі займає почесне друге місце, більші за …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *