Home / Факти / Тварини / Цікаві факти про чорних стрижів

Цікаві факти про чорних стрижів

Стриж нічого спільного не має з ластівками, крім подібності в зовнішності і звичках, завдяки схожому способу життя. А його найближчий «родич» – це колібрі. Чорний стриж – єдина птаха, здатна їсти, злучатися і спати в польоті. Крім того, чорні стрижі можуть проводити в небі по кілька років, абсолютно не сідаючи на землю.

Однією з відмінних особливостей стрижів є те, що в польоті вони досить сильно кричать.
Очі у стрижів з передньої і верхньої сторін прикриті короткими щільними пір’ям. Ці своєрідні «вії» покликані забезпечити птаху захист від зіткнень з комахами, коли він летить на великій швидкості.
Оскільки зазвичай всі 4 пальці на лапках спрямовані в одну сторону, вони не можуть створити необхідного упору для збереження рівноваги, тому Чорний стриж, як і більшість інших стрижів, пересуватися по землі ні кроками, ні стрибками не може. Внаслідок цього, птахи що потрапляють на землю (що трапляється тільки у виняткових випадках ) при цьому втрачають можливість літати, вони виявляються абсолютно безпорадними і беззахисними.
Дощова погода позбавляє стрижів харчових ресурсів. Це пов’язано з тим, що в таку погоду в повітрі пропадають комахи. З подібною скрутній ситуації вихід все-таки є. Що стосується пташенят, то вони впадають в заціпеніння. У цьому стані їм не потрібне живлення. Що стосується дорослих птахів, то вони відлітають в місця з більш сприятливою погодою за п’ятдесят – сімдесят кілометрів від гнізд. Тут вони полюють аж до закінчення негоди.
При цьому чорні стрижі найшвидші птиці – швидкість їхнього польоту досягає 120 км / год, для порівняння у ластівки він усього 60 км/год.
У повітрі чорний стриж своїм дзьобом ловить комах, як сачком. При вигодовуванні пташенят він приносить у дзьобі за раз близько 1000 комах. За 30-40 кормежек стріжата з’їдають близько 40 тисяч комах. Щоб забезпечити такий «стіл», їх батьки в період вигодовування пташенят пролітають відстань, що перевищує довжину земного екватора (40 тисяч кілометрів).
Через усього два місяці після народження, молодь вже не тільки сама годується на льоту, але і спить вночі в такому положенні на висоті від 2 до 3 тисяч метрів. При цьому сплячі стрижі плавно ковзають в повітрі, прокидаючись кожні 4-5 секунд, щоб кілька разів змахнути крилами. Якщо за ніч їх відносить вітром, вранці швидко повертаються.
Ще наприкінці XIX століття в Південній Європі масово розорялися гнізда чорних стрижів, так як м’ясо їх пташенят « вважалося дуже смачним ».
Зимувати чорний стриж відлітає в Африку, долаючи до 10 000 кілометрів, а коли повертається назад навесні, то приносить з собою теплу погоду. Як правило вони прилітають « на спині циклону ».

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Check Also

Бобер – цікаві факти

Бобер є найбільшим гризуном в Європі. А в світі займає почесне друге місце, більші за …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *