Home / Факти / Тварини / Вальдес – місце, де чайки вбивають китів

Вальдес – місце, де чайки вбивають китів

Південні кити – це ссавці, які приблизно в 25 разів більші і в 60000 разів важчі звичайної домініканської чайки. Навіть новонароджене дитинча південного кита в кілька разів більше дорослої чайки. Але яким же чином чайки вбивають китів?

Вселяють розміри тварин, які абсолютно не заважають чайкам полювати на них. І хоч такі атаки тривають вже багато років, з кожним роком ситуація погіршується. Останнім часом поряд з півостровом Вальдес (Аргентина) південні кити почали вимирати в масовому порядку. І вчені підозрюють, що саме чайки вбивають китів. У 2013 році кількість загиблих ссавців цього виду дорівнювало 116 особинам – це на 100% більше померлих у 2011 році. Крім того, всього з 2003 року померло 605 китів, 88% з яких були дитинчата.

Стратегія птахів побудована за принципом китайської страти – Лінчі – «смерть тисячі порізів». Хоча, насправді від кількості ран не залежить смерть тварин. Чайки вбивають китів таким чином: вони просто пікірують, коли кити спливають подихати. При ударі птиці встромляють свої дзьоби в шкіру ссавців, чим завдають рани глибиною приблизно в 10 сантиметрів. Кожен раз, коли кити спливають на поверхню, чайки атакують і навіть пірнають до ран тварини, щоб відкусити шматок жиру. Таким способом чайки можуть «створювати» рани на тілі кита довжиною до півтора метра!

«Чайки розривають спочатку шкіру китів, а потім клюють жир, – говорить один з гідів півострова Вальдес. – Вони клюють кілька разів при кожній атаці. Потім кит занурюється, і коли він повертається на поверхню, чайки його вже чекають».

Ці напади дитинчата переносять дуже важко. По-перше, у новонароджених немає губ і самки змушені випускати молоко у воду (а дитинчаті на добу потрібно не менше 25 літрів молока). Для того, щоб течія не розносила «їжу» по всьому океані, самки приловчилися годувати своє потомство недалеко від берега на невеликій глибині. По-друге, м’яка шкіра маленьких ссавців дуже приваблює легкістю видобутку. Тому чайки вбивають китів самок і їх потомство в 25 разів частіше, ніж дорослих самців.

«Напади є дуже болючими і викликають великі, глибокі ушкодження, зокрема, на спинах молодих 2-6-тижневих китів», – розповіли дослідники Вікі Раунтрі і Маріано Сіроні журналістові видання Mother Nature Network. – Кити здригаються від ударів і намагаються втекти від атакуючих чайок. Але птахи можуть переслідувати одну зранену тварину протягом декількох годин. У результаті таких нападів самки і їх потомство змушені витрачати багато часу на пошуки безпечних місць і «погонів» від чайок, що відповідно негативно відбивається на них обох. Самка не має можливості нормально харчуватися, а новонароджений не отримує необхідної кількості молока; постійний рух змушує втрачати енергію і спалювати жирові запаси, які належним чином не поповнюються».

Вперше атаки чайок на південних китів були описані в 1970-х роках. Тоді припускали, що від птахів страждає близько 1% китів. Ця цифра зросла до 38% в 1990 році, 68% до 2000 року і 77% до 2008 року. Причиною такого стрибка вважається швидке розмноження чайки, яких стає все більше і більше. Таке припущення звучить як «помилка» природного відбору, але експерти стверджують, що в цьому є і провина людей. Колонії чайок процвітають через те, що окремі рибальські судна і навіть великі промислові компанії, що займаються виробництвом рибної продукції, не дбають про відходи. Вони зіпсувалася і гнилу рибу вивозять на звалище, а не ховають під землею, як це повинно бути. На таких рибних звалищах їжі для птахів предостатньо, тому популяція чайок в цьому регіоні за останні 50 років збільшилася в кілька десятків разів. Але за цей же період часу кількість південних китів зменшилася в кілька разів.

Таким чином, шанси на виживання цього виду ссавців зменшуються з кожним роком. Але кити істоти розумні: самці придумали особливу «арочну» позу, яка забезпечує захист їхніх спин водою в той час, коли вони знаходяться на поверхні. З незрозумілих причин самки цю тактику не використовують, а їх дитинчата нею, швидше за все, ще не володіють. Пари самка-дитинча повертаються до нормальної поведінки приблизно через 30-60 хвилин після атак чайок, але нападів в день буває від одного-двох до кількох десятків. Вчені підрахували, що приблизно 24% світлового дня ссавці витрачають на «втечу» від нападів птахів.

Природно, вчені не можуть остаточно зв’язати атаки чайок і загибель південного кита, хоча безліч проведених тестів показали, що у мертвих зранених китів були токсини і різні бактеріальні зараження ран. Сьогодні південні кити перебувають під загрозою зникнення – їх залишилося близько 7000. Вважається, що за час китобійного промислу було вбито близько 50000 цих тварин. Ще близько 10 000 стали жертвами гвинтів суден, мереж та інших рибальських снастей, в яких вони заплутувалися.

Зменшення популяції цих ссавців являє економічні, а також екологічні ризики: південні кити є головною визначною пам’яткою півострова Вальдес. Кількість туристів, охочих поспостерігати за китами, зросла на 548% у період з 1991 до 2007 року. В середньому 200 000 людей приїжджають на Вальдес помилуватися цими тваринами, а це приносить скарбниці Аргентини близько 40 мільйонів доларів на рік.

«Кількість особин південного кита сьогодні становить малу частину того, що було колись. На даному етапі у нас є підстави для занепокоєння з приводу збереження цього виду, – говорить Вікі Раунтрі. – Наші тривалі дослідження показують, що популяція китів близько півострова Вальдес мала тенденцію до зростання (приблизно на 7% щороку) донедавна. Але зважаючи на підвищення смертності серед дитинчат, цей показник істотно знизився. Крім того, це дає підстави припустити, що через 100 років такий вид може зникнути зовсім – всього 4% дитинчат вижило в 2013 році».

Дотепер залишається відкритим питання, як чайки вбивають китів? Але вчені помітили, що гігантські ссавці змінюють свою природу поведінку, щоб уникнути атак птахів.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Check Also

Бобер – цікаві факти

Бобер є найбільшим гризуном в Європі. А в світі займає почесне друге місце, більші за …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *